- Ας ξεκινήσουμε από την Μνήμη, την Ιστορία, την Ταυτότητα, τη Συνείδηση.
- Ας λάβουν τη θέση που τους αξίζει η Γεωοικονομία και η Γεωπολιτική του Ιστορικού Χώρου της Ηπείρου.
- Ας πάψουμε να είμαστε Πελάτες – Υπήκοοι και ας επαναφέρουμε την έννοια του Πολίτη.

Για να δημιουργήσουμε και πάλι Πόλεις που θα απελευθερώνουν και δεν θα καταπιέζουν. Πόλεις σε μια διαρκή σχέση αλληλοτροφοδότησης με την ύπαιθρο. Ύπαιθρος που αλλιώς θα συνεχίζει να μαραζώνει.
Για να επανασυνδεθούμε με την Ιστορία και την Γεωγραφία.
Για να συνδιαμορφώσουμε μια νέα Χωρογραφία και Αισθητική του Τόπου.
Για να συνδημιουργήσουμε το “Κοινόν” των Ιωαννιτών και Ηπειρωτών.
Για να αντισταθούμε αποτελεσματικά στον Πολιτιστικό Ιμπεριαλισμό.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ο Αγώνας των Λαών για τον Τόπο τους , μια ευκαιρία για το διεθνισμό στα Βαλκάνια .


   

Μια επικίνδυνη εξέλιξη για την ασφάλεια των κατοίκων,και το περιβάλλον μιας ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων φαίνεται πως αποφεύχθηκε τουλάχιστον προσωρινά.  
    Οι Πολίτες της Αλβανίας με κινητοποιήσεις διαφόρων μορφών και συνθήματα όπως 
"ΟΧΙ στα Χημικά", "Η Αλβανία ανήκει στους Αλβανούς" , " Αγαπήστε την Αλβανία όπως ο πρωθυπουργός μας αγαπάει τις ΗΠΑ" σε συνδυασμό με  τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων,με πλέον χαρακτηριστική των κατοίκων της Απουλίας της Ιταλίας ανάγκασαν  την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας να πάρει θέση ενάντιον της  καταστροφής του χημικού  οπλοστασίου της Συρίας σε Aλβανικό έδαφος.Έτσι παρά τη διαφαινόμενη από καιρό συμφωνία  του πρωθυπουργού Έντι Ράμα με τις ΗΠΑ για τη καταστροφή των χημικών στο έδαφος της Αλβανίας   και ενώ υπήρξαν  σοβαρές καταγγελίες της αντιπολίτευσης  για   εθελοδουλεία του Ράμα απέναντι στους υπερατλαντικούς "φίλους" του , ο πρωθυπουργός της Αλβανίας οδηγήθηκε σε τακτική αναδίπλωση .
   Εντύπωση πάντως δημιουργεί το γεγονός ,πως για αυτό το σοβαρό θέμα που αφορούσε μια περιοχή γειτονική προς την Ήπειρο , δεν είχαμε ''ενδιαφέρον'' τόσο  από τις  συμπολιτεύσεις  όσο και από τις  αντιπολιτεύσεις   στη δημοτική αλλά  και  στη περιφερειακή διοίκηση της Ηπείρου  . 
   Το μήνυμα είναι σαφές:Απέναντι στην  αυταρχική πολιτική και πρακτική  των κυρίαρχων δυνάμεων που θέλουν να επιβάλουν σε ''υπάκουες-εξαρτημένες' κυβερνήσεις τις επιλογές τους,οι πολίτες κάθε χώρας, έχοντας τη διεθνιστική ,στην πράξη ,αλληλεγγύη και συμπαράσταση υπερασπίζονται τον Τόπο τους και νικούν.
   Η νίκη του λαού της Αλβανίας έστω και προσωρινή  δείχνει το δρόμο στους αγώνες της ευρύτερης περιοχής . Από το Πάικο και τις Σκουριές , στο Παγγαίο και την Αλεξανδρούπολη ,και από τη   Μεγαλόπολη και τη Βοβούσα στη Χώρα των Χανίων.
   Οι πολίτες διεκδικούν τα δικαιώματα τους για προστασία της κοινότητας τους , διατήρηση του φυσικού κάλλους της περιοχής τους και τη διεκδίκηση ενός μέλλοντος όπου κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση του θα παίζει η άποψη των τοπικών κοινοτήτων .Ο αγώνας απέναντι σε κάθε είδους συμφέροντα μπορεί να είναι σκληρός αλλά με τις κατάλληλες κινήσεις θα είναι νικηφόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: